Кремъл изрази загриженост в четвъртък, че напрежението между Армения и Азербайджан

...
Кремъл изрази загриженост в четвъртък, че напрежението между Армения и Азербайджан
Коментари Харесай

Москва загрижена заради покачващото напрежение между Армения и Азербайджан

Кремъл изрази угриженост в четвъртък, че напрежението сред Армения и Азербайджан поради Нагорни Карабах нараства, а министър-председателят на Армения Никол Пашинян разказа обстановката в блокираната територия като " сериозна ", предава Ройтерс.

През последните седмици Армения неведнъж упрекна Азербайджан, че струпва сили към Карабах, който Баку дейно блокира от декември 2022 година, причинявайки остър дефицит на съществени артикули в района. Споразумението, подписано за деблокиране на пътища към територията предишния уикенд, към момента не е влезнало в действие.

В диалог с кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели: " Разбира се, ние сме загрижени, че напрежението не понижава, а в някои региони даже се усилва ".

Той сподели, че Русия ще поддържа връзка както с Ереван, по този начин и с Баку и ще остане благонадежден поръчител за сигурността в Южен Кавказ. През последните дни Москва изрази неспокойствие и от двете страни.

Нагорни Карабах е интернационално приет като част от Азербайджан, само че е обитаем най-вече с етнически арменци. С поддръжката на Ереван регионът спечели фактическа самостоятелност от Азербайджан след продължителна война при започване на 90-те години.

Азербайджан си върна огромни елементи от територията във и към Карабах във втора война през 2020 година, оставяйки района подвластен от един единствен път, свързващ го с Армения - Лачинския кулоар. Този път е затворен от декември 2022 година, причинявайки дефицит на храна, гориво и медикаменти в отделилия се район.

Арменската държавна осведомителна организация " Арменпрес " в четвъртък цитира премиера Никол Пашинян, че хуманитарната обстановка в Карабах е отчайваща. Той сподели, че камион с съветска помощ, на който управляващите в Карабах позволиха да влезе в района от Азербайджан във вторник, не е облекчил рецесията.

Арменпрес също цитира Пашинян, че Азербайджан продължава да натрупа войски по фронтовите линии с Карабах и Армения, обвиняване, което Баку неведнъж отхвърля.

На два пъти в четвъртък министерството на защитата на Азербайджан сподели, че неговите сили са били обстрелвани от арменски елементи по общата граница на двете страни. Министерството на защитата на Армения отхвърли да е откривало огън по азербайджански позиции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР